iPhone! Osäker! Apple!

Jag tänker inte lägga mer ved på länk-brasan, men det handlar om en herre vid namn André Rickardsson, känd även från IPRED-frågan, som med sitt IT-osäkerhetsföretag i ryggen går ut med att...ja, exakt vad han kan göra och med vad, det är lite höljt i dunkel.

Rapports Filip Struwe åker till IT-företaget i frågas kontor, där han får se en telefon som ska ha "hackats". Telefoner ska kunna "hackas" på detta sätt genom att den tar emot speciella SMS eller använder en WiFi-punkt för surfande. Inga detaljer om detta ges. Sedan handlar resten av inslaget om vad man kan göra med en hackad telefon. Telefonen i fråga är förstås en iPhone, men den pekas inte uttryckligen ut i inslaget. Däremot har SVT den goda smaken att dra på skandalrubriker om detta.

Det här luktar bluff (eller överdrivna påståenden) lång väg. Det vore ju minst sagt brännbart stoff. Om det nu är sant – inga konkreta bevis (eller närmare förklaringar) finns ju i inslaget.

Som alltid när gammelmedia – den delen som inte är specialiserade på teknik – bevakar nyheter om teknik längre fram än i bakvattnet, allt utöver det sedan länge etablerade, ja då går det så här.

Om andemeningen av det som sägs i inslaget, för det görs ju inga allmänt verifierbara påståenden, är sant – vilket jag ärligt talat inte tror, så går de otroligt oetiskt tillväga när de säger att de tänker hålla det här säkerhetshålet för sig själva för att använda i sin affärsverksamhet. Kutym är ju att man underrättar tillverkaren och ger dem en tidsfrist, och därefter offentliggör upptäcktens alla detaljer.

Dags för bilanalogin

Låt oss som åskådliggörande hitta på ett exempel: någon säger att de byggt en bil som har koldioxid som bränsle – en annan ganska spektakulär nyhet om det vore så. Sen får Rapports reportrar provåka ett fordon som på alla sätt påminner om en vanlig bensinbil.
–”Ja det här går ju bra. Får vi titta under huven, eller tanka eller nåt?”
–”Nej”
–”När ska ni börja sälja den?”
–”Vi ska inte tillverka den. Men nu vet ni att klimatfrågan kanske kommer lösa sig, så småningom.”

Om du blir övertygad av ovanstående meningsutbyte så kanske SVT har något för dig! Det troligaste som har hänt, baserat på tillgänglig information, är att de här tjommarna har upptäckt ett nytt säkerhetshål av buffer overflow-typ. Eller ett två år gammalt hål som för länge sedan fixats i nyare iOS-versioner. Faktumet att de inte vill beskriva det närmare pekar ju på att nyhetsvärdet inte kommer öka om detaljerna offentliggörs…

Avbön

Det här ska inte tolkas som ett försvar av Apple, men någon sorts miniminivå får det väl vara på nyhetsrapporteringen! Vill man basha Apple så saknas det inte skäl att göra det.