Webben är inte så hemsk (som Alf Svensson tror)

Det är min övertygelse att Internet, denna telepatiska diskussionsklubb, har som mål att göra alla människor till renässansmänniskor – alla som har det i sig i alla fall! jag ber om ursäkt för rubriken, men detta är tänkt för den som inte själv surfar runt efter tips av den här typen, och hade det stått ”data data data” så hade du kanske inte läst detta just nu?

Den här posten handlar om webbtjänster som låter internet göra livet bättre för dig, samtidigt som du gör internet lite bättre – skapande. Alla tips är alla webbaserade, ingen installation, bara gå till sajten och kör. Varsågoda!

Soundcloud

Soundcloud har en ganska självklar idé – det är YouTube för musik. Men som med bra, enkla idéer, så ligger det geniala inte i själva idén utan i utförandet.

Du kan söka och spela låtar direkt på sajten, och ”följa” dina popidolers nya alster på ungefär samma sätt som twitter. Alla användare har gratis 2 timmar ”band” att fylla med egna kreationer, och även skicka till andra användare privat om du vill. Just att det saknas avskärmning mellan producent och konsument är pinsamt sällsynt i den här typen av tjänster, som om den stackars publiken måste skyddas mot alla förhoppningsfulla garageband. Du väljer ju själv vad du lyssnar på, liksom. En annan sällsynt grej är att man kan ladda ner musiken (utan hack alltså), vilket gör den lite mer njutbar än att bara spela i ett webbläsarfönster. Creative commons-stöd finns det med, ytterligare en detalj som borde vara självklar.
Vad finns det för musik på Soundcloud då? Det här, till exempel:

Aeroplane Late July Mix by Aeroplane (Official)

På det hela taget är Soundcloud som Spotify fast levande, den allra senaste musiken utan storbolagens flåsande andedräkt i nacken. iPhone-appen kostar 7 kr och strömmar på när du är ute på stan, det går att göra på telefonen även genom webbsidan, men lite smidigare. Android har också moln på himlen.

Google News

Google News har funnits ett tag, och som alla genuina innovationer utsatt av advokatvrede från gamla gardet. Sajten, som i all sin enkelhet samlar och kategoriserar nyheter från en stor mängd utvalda källor, borde vara första stället alla går för dagens nyheter: klicka på ”alla artiklar” för en viss händelse så kan du se hur de bevakas av 3-300 källor från Sverige och resten av världen. Att bara gå till dn.se för nyheter känns plötsligt som att sitta och stirra i sin egen navel.

Loggar du in kan du också detaljregelera nyhetsutbudet, varför inte stoppa in ett block med lokala tyska nyheter eller en sökning på något du bryr dig speciellt om? Det är en tillnyktrande upplevelse att se att resten av världen inte skriver så mycket om Laila Bagge…

På mobilen får du en slimmad variant av sidan, i innehåll densamma. Google news är en exemplarisk webbtjänst – den smartaste skärningspunkten mellan internet och de gamla mediaclownerna du kan hitta.

Instapaper

Nu när du plöjer igenom höga & låga journalistiska kreationer, och säkert har webbtips som dimper in från höger och vänster via Facebook, Twitter och kanske tom. mail?! Orka läsa allt framför skrivbordet, när papperstidningen försvinner så saknar man korgen att lägga sånt man gärna vill läsa men inte just nu. Inget papper, inga problem med Instapaper.

Gå till instapaper.com och fixa ett konto - föredömligt enkelt – och lägg till en liten knapp i din webbläsare. Nu har du ett bottenlöst hål att stoppa texter i, och dra fram när du har tid, kanske på kvällen eller i mobilen på tunnelbanan. Såna här tjänster finns det gott om, men Instapaper slår allt med sin enkelhet. Det kan tom. tillföra lite extra enkelhet: för alla sidor du sparar lagras, förutom originallänken, en nedslimmad version som påminner om en elegant typsatt tidningsartikel, inga annonser eller jobbiga layoutexcesser – bara text, rubriker, länkar och bilder.

När du sedan går in på Instapaper för lite läsning så får du den här versionen. iPhone-appen finns i en gratis- och en betald version, båda lagrar allt du sparar så att du kommer åt det senare utan uppkoppling, för den optimala läsupplevelsen. Instapaper går även utmärkt att använda utan iPhone, från webben. Har du en Android hemma så finns det en lösning för den med.

Drop.io

Om du ska skicka en fil – en låt, en PDF, vad vet jag – till en vän men anar att den är för stor för mailen, har glömt USB-minnet hemma, inte har 25 USB-minnen till alla vänner som ska ha filen, eller annan opraktisk omständighet, då är det drop.io som gäller.

Drop.io fungerar som en sorts bankfack på nätet, fast det är gratis och kan vara låst eller vidöppet som du vill. I varje ”drop” – som du kan ha hur många du vill av – får du gratis lagra hur många filer som helst under 100 Mb totalt. Pröjsa litet så kan du lagra upp till 25 Gb. Du väljer ett namn, och sen går du eller någon annan som ska ha filerna till http://drop.io/namnetDuValde och kan titta på eller ladda ner hela rasket. Det går också bra att lägga upp webblänkar, forumdiskussioner, chatt, och en mängd andra sätt att kommunicera.

”Drop:et” kan vara lösenordsskyddat om du vill, eller helt öppet så att vem som helst kan lägga till (eller ta bort!) saker. Om det inte behövs, kan du helt hoppa över lösenord & login, det enda som behövs är namnet på ditt drop. Den fiffigaste finessen är att du ställer in en tid efter vilken drop:et automatiskt raderas, i bästa Mission impossible-stil. Ett perfekt bot mot att gamla avsomnade projekt ligger ute på nätet långt efter att lösenord glömts bort, och dyker upp när man minst anar eller önskar det. Drop.io är en gigantisk schweizisk armékniv för fildelningsproblem!

På iPhone (och andra moderna mobiler) kommer du åt drop.io:s vanliga hemsida, vilket fungerar OK. Till iPhone finns Droppler som gör användandet lite smidigare med många droppar små.

Flickr

Flickr är nog bekant för de flesta sen tidigare. Däremot kanske det inte är klart vilket djup sajten har, både om du själv fotograferar eller bara är en sån som gillar att kolla i fotoböcker och gå på utställningar.

Precis som de övriga tjänsterna i listan gör Flickr sitt för att internet ska vara ett trevligt ställe för den som skapar. Man kan erbjuda sina bilder under creative commons-licenserna (eller ha sitt fina äpple för sig själv, om man nu vill det). Flickr gör det väldigt enkelt att hitta material som uppfyller de viktiga villkoren i CC, som att bearbeta och/eller använda bilder kommersiellt. Man har också tagit hand om enorma mängder arkivbilder från olika håll i världen, vilket tillsammans med allt material gör flickr till världens största fotomuseum. Och det finns ju knappast ett bättre ställe att lägga sina bilder som amatörfotograf, än på ett sånt ställe! På flickr kan du få kritik och beröm för bilder du tar, lägga ihop dem i grupper med likasinnade eller bara glugga en massa väldigt snygga bilder.

Flickr har en officiell klient för iPhone (gratis), det finns c:a 300 tredjepartsprogram också, dessutom en mobilanpassad variant av sajten som inte är så dum den heller. Att vara fotointresserad utan Flickr är som en sportfreak som missat de där olympiska spelen – klart onödigt!

Mer

  • Daytum: ”YouTube för statistik”, det du!
  • Hype machine: världens största dammsugare för musik täcker alla låtar som bloggas, överallt. Lyssna och ladda ner direkt. Får p3 – ärat vare dess namn – att kännas förhistoriskt.
  • MindMeister: tänk den tänkande mannens tankar med mindmapping. Du kan bygga en hjärntrust i samarbete med andra användare.
  • TinEye: sök igenom miljontals bilder på webben som ser ut som den du pekar på. Helt galet egentligen.
  • Zotero: busbra källhantering för uppsatser eller ambitiösa wikipedia-skribenter